Natuur op voorschrift
20-01-2025
Als natuurmens ben ik graag buiten en geniet ik van het observeren van al wat leeft. Wandelen wordt dan als het ware een parcours voor de zintuigen. In de natuur zijn doet gewoon deugd, al kon ik tot voor kort niet helemaal verklaren waarom. Tal van wetenschappelijke studies geven meer inzicht in hoe een lapje groen een boost is voor de geest, en zelfs een positieve impact heeft op je gezondheid.
Een combinatie van zonlicht, goede luchtkwaliteit, luchtvochtigheid, het in beweging zijn en gewoon even een pauze nemen weg van de drukte helpen met het aanmaken van serotonine, ook wel gekend als het gelukshormoon. In Japan spreekt men van een bosbad nemen. Het is als het ware een natuurtherapie van je onder te dompelen in de natuur. De nadruk ligt op het bewust ervaren van de omgeving met je zintuigen, een combinatie van geur, geluid en zicht. Vele mensen houden bijvoorbeeld van de aardegeur van het bos na een regenbui. Deze geur komt van de vluchtige stof ‘geosmine’, aangemaakt door schimmels en bacteriën in de bodem. Bomen maken dan weer 'fytonciden' aan om zich te beschermen tegen schimmels en insecten, en ook om met elkaar te communiceren. Het inademen hiervan resulteert in een hoger aantal witte bloedcellen, wat ontstekingen vermindert, het niveau van stresshormonen verlaagt en zelfs zorgt voor een betere slaap. We kunnen er dus van uitgaan dat een overdosis natuur geen risico’s inhoudt, integendeel. En dat helemaal gratis en voor niks.
Niet enkel tijd spenderen in de natuur helpt, maar ook tuinieren en zelf aan de slag gaan is helend. Audrey Hepburn formuleerde het al mooi: ‘een tuin aanleggen is geloven in morgen’. Elk lente is een nieuw begin van al het leven dat ontkiemt. Tegelijkertijd kan tuinieren ook een waar bootcamp zijn in geduld van vallen, opstaan en weer doorgaan. Lang niet alles lukt en de natuur doet intussen ook haar ding. Maar we zijn met velen die plezier ervaren van elk jaar weer te tuinieren en nieuwe tuinprojectjes te plannen om zo onze eigen groene oase weer een beetje mooier te kleuren.
Zo heb ik zelf een nieuwe hobby ontdekt, het renoveren van oude gietijzeren tuinbanken. Ik ben intussen aan mijn 6e proefstuk toe. Het zijn vooral de nieuwe zithoekjes die aanleiding geven tot zen en genieten. Een ander leuk project was het installeren van een aromatische spiraal en een houtbed waar Frank en ik door de seizoenen heen de vruchten van plukken. Dit voorjaar wil ik graag een stenen stapelmuurtje uitproberen als plek voor insecten en reptielen maar ook voor typische muurplantjes. Op termijn wil ik ook graag een zone creëren voor zandbijen. Zo blijven we bezig met de handen in de aarde.
Het prachtige boek ‘Het groene geluk’ van Eline van Lancker was een inspiratie voor deze blog. Zij leerde me ook tree.fm kennen, een online site met bosgeluiden uit de hele wereld. Ideaal achter de computer, als je even geen tijd hebt om de natuur in te gaan, maar ze toch wil ervaren. Genieten maar van onze mooie natuur en met des te meer biodiversiteit in eigen achtertuin, moet je niet ver gaan. Dat lijkt me een mooie resolutie voor 2025!
Reacties
- zeer informatieve blog (Johan C)
- Prachtig wat jullie allemaal doen in jullie groene omgeving. Voor ons zeker een inspiratie om daar hier en daar een graantje van mee te pikken. Doe zo verder we smullen ervan en zal ook eens nagaan of het 'groene geluk' ook voor leken of eerder voor semi profis is. Groetjes (Johan en Erika)
Geef een reactie